Ajankohtaista

"Aika on liikkuva kuva ikuisuuden liikkumattomuudesta."
- Platon -

Käytä kehoasi sairaalasänkyä kuljettaessa

Potilaan kuljetus sairaalasängyssä on tyypillinen ja päivittäin toistuva työtehtävä. Sairaalasängyn kuljetus on fyysisesti raskasta hoitohenkilöstölle. Se tehdään monesti ihmisvoimin, vaikka markkinoilla olisi toimivia apuvälineratkaisuja. Esimerkiksi kuljetusroboteilla henkilöstön fyysistä kuormitusta voitaisiin vähentää, kuten työturvallisuuslaki edellyttää.

Ihmisvoimin tapahtuvassa sairaalasängyn kuljetuksessa on hyvä huomioida tärkeitä turvallisuusasioista, joihin voit tutustua Potilassiirrot sängyllä kuljettaen blogista. Kuljettajan kehon käyttö on tärkeää, jotta sairaalasänky saadaan liikkeelle eikä kuljetus kuormittaisi tai vioittaisi kuljettajan kehoa. Tutustu alla oleviin kehon käyttö- ja sängyn kuljetusvinkkeihin!

 

 

 1. Tarkista jarrut. Avaa jarrut ennen kuin aloitat sängyn työntämisen tai vetämisen. Satutat vain kehoasi, jos aloitat sängyn kuljetuksen jarrujen ollessa kiinni.
 2. Tarkista pyörien asento. Katso, että pyörät ovat kulkusuunnan mukaisesti, jolloin liikkeelle lähtö on helppoa. Käännä pyörät osoittamaan lähtösuuntaan.
 3. Hyödynnä voimantuottoaluettasi. Seiso käyntiasennossa. Säädä sänky kyynärtasoon. Tuota voima kallistamalla vartaloasi eteen ja pitämällä kädet mahdollisimman suorina. Näin toimimalla saat voimaa vartalostasi. Pidä hartiat alhaalla ja keskivartalo hallittuna.
 4. Hyödynnä kehosi painoa. Liikettä jarruttaessa tai vetäessä kallistu taaksepäin. Pidät kädet ojennettuina kuin surffaisit. Liikkeelle lähtiessä siirrä käyntiasennossa seistessäsi painoasi takimmaiselta jalalta etummaiselle.
 5. Työnnä enemmin kuin vedät. Työntäen voit kulkea kasvot menosuuntaa, jolloin ohjauksesi ja tilanteiden ennakointi on parempaa kuin selkä edellä kulkiessa.
 6. Pidä ranteet suorina. Työnnä kämmenellä ja vältä ranteiden kiertyneitä asentoja. Lihaksistosi voiman tuotto on parhaimmillaan, kun nivelet ovat nolla-asennossa (= neutraaliasennossa).
 7. Kiinnitä huomiota lähtötilanteeseen. Lähde liikkeelle hitaasti ja kasvata vauhtia vähitellen. Ota voima jaloistasi, jotta saat voimaa työntöliikkeeseesi. Kallistu työntämään sänkyä ja vasta sitten ota ensimmäinen askel eteenpäin. Näin sänky lähtee rullaamaan itsekseen.
 8. Jarruta liikettä hitaasi kehoasi kallistaen. Jarruttaessa kallistu ylävartalollasi taakse päin, pidät kädet suorina ja pyri jarruttamaan liikettä käyntiasennossa, viemällä painosi takana olevalle jalalle. Pidä kuitenkin myös etumainen jalka maassa, jotta tukipintasi pysyy laajana.
 9. Vältä selän kiertoliikkeitä. Pidä selkäsi suorassa ja siirry askeleilla, jos sinun tulee kuljettaa sänkyä sivulle.
 10. Pysy linjassa sängyn pituussuunnan suhteen. Käännöksissä ja kaarteissa pyri kulkemaan sängyn linjan mukaisesti. Kaarteissa kulje ulointa kehää pois päin kääntöpisteestä, jotta saat sängyn kääntymään.
 11. Tee yhteistyötä. Sovi parisi kanssa työnjaosta. Takimmainen työntää ja tarkkailee eteenpäin. Edessä oleva ohjaa ja katsoo myös eteensä. Kommunikoikaa, mitä olette tekemässä ja minne olette menossa.
 12. Pidä pyörät pyörimässä. Kulje rauhallisesti edeten. Pyri pitämään vauhti tasaisena. 

Lähteenä on hyödynnetty Hill-Romin (2009) Sairaalasängyn kuljetus -opasta.

Tutustu kuljetusohjeisiin!