Ajankohtaista

"Aika on liikkuva kuva ikuisuuden liikkumattomuudesta."
- Platon -

Kosketusta kiireestä kantapäähän

Ensisynnyttäjänä koin dramaattisia hetkiä. Sikiöni sydänäänet katosivat. Kätilöt hätääntyivät. Samassa minua kiidätettiin sairaalasängyssä hätäsektiota kohden. Oli kiire.

Matka oli pitkä. Siltä se ainakin tuntui. Muistan vain kätilöiden hädän ja oman rukoukseni.

Jumala, älä anna minun menettää tätä lasta.

Pitkäaikaissairaiden osastolla näen liiaksi vanhusten retuuttamista ja kovakouraista kosketusta. Monesti on kiire. Kiire? Valmiissa maailmassa? Toteaa retuutettavana oleva dementikko. Eivät he mitään tajua.

Vanhuksilla on kiire herätä. Kiire peseytyä ja pukeutua. Kiire syödä aamupala. Kiire ottaa lääkkeet. Kiire päiväsaliin, lounaalle ja päivänokosille. Kiire iltapäiväkahville. Kiire WC:hen. Kiire TV:n ääreen. Kiire päivälliselle. Kiire iltapesulle, iltapalalle ja lopulta nukkumaan. Kiire seuraavaan päivään.

Onko kiire sittenkin hoitajilla?

Vanhusten ainoa todellinen kiire voi olla WC:hen. Itseasiassa ei sinnekään ole aina enää edes kiire. Tiedäthän sanonnan: myöhäistä, kun on jo >piip< housuissa.

Mitä jos pysähdyttäisiin?

Kuunneltaisiin oikeasti sitä dementikkoa. Häntä, joka nyt on vähän muissa maailmoissa. Vähän…tik, tak. Hänessä on viisaus.

Pysähdyttäisiin. Kosketettaisiin häntä kiireestä kantapäähän.

Hellästi. Miellyttävästi. Terapeuttisesti.

Synnytysosastolla rauhoittava ja turvallinen käsi kosketti hartiaani. Yksi pieni ele, hellä kosketus. Siinä hetkessä luotin, että elämä kantaa. Se oli doulani, kätilöni kosketus.

Tällöin kosketuksen voima todentui minulle. Kokemukseni perusteella uskon paremmin koskettaviin väitteisiin, joiden mukaan kosketus lisää hyvinvointia.

#Kosketus:

  • vähentää stressiä,
  • vähentää ärtyisyyttä ja levottomuutta,
  • parantaa unen laatua,
  • parantaa keskittymiskykyä ja
  • rauhoittaa.

Kosketuksen puute sen sijaan:

  • lisää ahdistusta ja aggressiivisuutta tai
  • aiheuttaa keskittymisvaikeuksia, masennusta ja riippuvuutta nautintoa tuottaviin aineisiin.

Lähde: Väestöliitto, Kehotunne ja kehoitsetunto

Kosketellaan toisiamme. Kohdataan toiset ihmisinä. Arvostavasti ja hyvinvoivasti. Kiirettä kesyttäen. Itse aloitan lähimmästä, sydämen tykytyksiä aiheuttaneesta esikoisestani.

 

Kuva: ©Ergomentor