Ajankohtaista

"Aika on liikkuva kuva ikuisuuden liikkumattomuudesta."
- Platon -

Nyrkkisäännöt ja omat tontit

Ergonomisessa avustamisessa on tiettyjä sääntöjä, joita kannattaa noudattaa. Säännöt sujuvoittavat työtä, auttavat avustettavaa ja avustajia. Lue sängyn korkeuteen, parityöskentelyyn ja sängyn laitojen säätöön liittyviä huomioita.

Työtä tehdään parityönä, joten parien tulee kommunikoida selkeästi toisilleen ja avustettavalle. Tämä lisää työ- ja potilasturvallisuutta.

Asiakkaiden avustaminen tapahtuu monesti vuoteen äärellä. Avustustoimenpiteet saattavat olla paikallaan pysyviä tai hoitajat liikkuvat vuoteen vieressä. Avustajien tulee sopia keskinäisestä työnjaosta vuoteen vieressä työskennellessä, jotta he välttyvät turhilta kurkotteluilta.

Nyrkkisääntö vuoteen korkeutta säädettäessä

Korkeussäädettävät sängyt takaavat avustajille hyvän työskentelyasennon vuoteen vieressä ja tukevat avustettavan jäljellä olevaa toimintakykyä. Sähkösäätösängyissä korkeuden säätö on helpompaa, nopeampaa ja asiakkaalle miellyttävämpää kuin kaasujousellisissa pumpattavissa sängyissä.

Koulutuksessa yleisiä kysyttyjä kysymyksiä ovat:

  1. Mikä on sängyn oikea korkeus?
  2. Kenen mukaan sängyn korkeus säädetään?

Sängyn korkeus säädetään toiminnan mukaan. Jos asiakas istuu sängyn reunalla, tulee hänen jalkojen ylettyä lattiaan. Säädä sänky tarpeeksi alas, jotta asiakkaan tasapaino on hyvä ja istuma-asento on vakaa. Jos asiakas on nousemassa seisomaan ja hänellä on heikkoutta jaloissa, ohjaa hänen jalkansa lattiaan ja takamus sängyn reunalle. Nosta sänkyä ylemmäksi, jotta seisomaannousu onnistuu ja reisiluu viettää alaspäin istuma-asennossa. Tällä tavoin asiakas pystyy aktivoimaan heikkoja reisilihaksia seisomaannousussa.

Säädä sänky lyhyemmän avustajan rystysten tasolle. Avustettavan mnyrkkisaanto1aatessa sängyllä hoitajat säätävät sängyn lyhyemmän hoitajan mukaan. Pidempi voi joustaa polvista, mutta lyhyempi ei pysty pidentämään itseään. Kun avustaja seisoo sängyn vieressä kädet vartalon vieressä ja nyrkissä, niin sänky on oikealla korkeudella rystysten osuessa alustaan.

Sänky säädetään avustajien kyynärtasoon tilanteissa, joissa tarvitaan tarkkanäköisyyttä, kuten esim. haavanhoidossa. Asiakkaan asentoa voi myös korjata liu’uttamalla vartalon osia vaiheittain kyynärtasossa. Tällöin avustajan selkä pysyy suorana ja hän saa kyynärvarsilleen sängyn alustasta tukea.

Lasiseinä omien tonttien rajana

Sänky on hyvä jakaa mielikuvissa pitkittäin kahteen osaa: sängyn keskikohta menee sängyssä keskellä makaavan henkilön nenän, rintojen, navan ja jalkojen välistä. Keskikohta on kuin lasiseinä, jonka yli kumpikaan avustaja ei voi työskennellä. Avustajat siis pysykööt omilla tonteillaan ja omalla puolellaan lasiseinää. Toisen puolelle saa mennä vain, kun kiertää sängyn toiselle puolelle kyläilemään.

Parityöskentely on toimivaa, kun parit kunnioittavat toistensa puolia ja avustavat lasiseinään asti, josta toinen jatkaa työskentelyä omalla puolellaan. Esimerkiksi asiakasta kyljelle kääntäessää tämä tarkoittaa, että toinen voi avustaa poikkilakanan tuonnissa keskelle, josta toinen jatkaa. Sillä välin lakanan tuonut siirtyy avustamaan kääntämistä asiakkaan vartalosta, kun toinen tuottaa kääntämiseen tarvittavan voiman vaiheittain poikkilakanaa vetämällä.

Omilla tonteilla pysyminen on suoraselkäistä toimintaa, jossa avustaja välttyy turhilta kurkotuksilta. Lasiseinä on selkeä raja, johon asti toimitaan ja johon toinen tulee pariaan vastaan.

Miten on laitasi?

Ergonomiakoulutuksissa keskustellaan monesti myös sängyn laidoista. Kuuluuko niiden olla ylhäällä vai alhaalla? Voiko laita olla vain yläosastaan ylhäällä? Työskennelläänkö laidan takaa? Miten on laitasi?

Laitojen tehtävänä on turvata, ettei asiakas putoa sängystä. Laidan voi laskea, jos tuntee asiakkaan ja tietää hänen hallitsevan kehonsa. Lisäksi itsenäisesti liikkuville asiakkaille tulee näyttää, kuinka laidan saa itsenäisesti alas.

Laidoilla ei tule rajoittaa itsenäisesti liikkuvien asiakkaiden liikkumista eikä aiheuttaa vaaratilanteita. En haluaisi enää kuulla tarinoita, joissa lonkkaleikauttu potilas kipuaa laidan yli, jotta pääsee yöllä vessaan.

Vuoteen ääressä työskennellessä laitaa voi pitää toisella puolella ylhäällä, jotta asiakas ei pääse putoamaan sängystä . Sillä puolella, jossa itse työskentelee, laita voi olla alhaalla. Laidan yli ei lähdetä työskentelemään, koska silloin omat työasennot ovat huonoja ja tapahtuu kurkottelua.