Ajankohtaista

"Aika on liikkuva kuva ikuisuuden liikkumattomuudesta."
- Platon -

On ollut ilo tutustua nousutukeen!

Returner-nousutuki on monitoiminen laite siirtymistilanteisiin. Sitä voi käyttää kääntölevyn tavoin. Nousutuki on parempi kuin kääntölevy, koska sillä on mahdollista kuljettaa potilasta. Seisomanojanostimen käyttö on hankalampaa kuin nousutuen tai kääntölevyn, joten edellä mainittujen apuvälineiden väliin Returner-nousutuki on hyvä apu. Apuvälineet eivät kuitenkaan sulje toisiaan pois.

Ergomentor oy
Ergomentor oy

Returner on erinomainen harjoitteluun ja kuntoutukseen. Siinä on säädettävät polvituet. Se ei pääse kaatumaan. Siinä on näppärä siirtovyö, jolla varmistetaan potilaan turvallinen siirto. Se kääntyy pienessäkin tilassa.

Laite on kevyt liikutella ja siinä on hyvät, helppokäyttöiset jarrut. Säilyttäminen onnistuu potilashuoneessa. Sen avulla voi arvioida potilaan toimintakykyä. Potilaan toimintakykyä arvioidessa tulee kiinnittää huomiota käsi-ja jalkavoimiin. Miten potilas saa itsensä ylös ja mitä lihaksia hän käyttää ylösnoustessaan? Työssäni on tärkeää, että löydän potilaalle mahdollisimman toimivan apuvälineen.

Potilaan toimintakyvyn arvioinnissa verraton laite!

Riittää kun potilas jaksaa ponnistaa toisella jalalla. Jos jalassa on varauskielto, pystyy potilassiirrot tekemään tällä laitteella turvallisesti. Käsivoimia laite vaatii, jotta potilas jaksaa vetää itsensä seisoma-asentoon.

Nousutuella voi tehdä seisomaharjoituksia. Tällöin potilaat saadaan nopeammin ylös vuoteesta. Siirtotilanteessa potilaan seisoma-asento on vakaa. Laitteen kanssa voi siirtyä helposti ja turvallisesti esim. wc:hen. Wc:hen siirtymisten ansiosta on pissapullojen ja alusastioiden käyttö jäänyt lähes kokonaan pois.

Laitteen avulla potilaiden vaippojen vaihdot voi tehdä myös ilman wc:hen menoa, kun potilaat vain nousevat seisomaan laitteen varaan. Tärkeintä tässä laitteessa on kuitenkin se, että tämän laitteen avulla yksi hoitaja pärjää potilaan kanssa. Kirkkaan värinsä ansiosta potilaiden on helppo hahmottaa apuväline.

Hoitajan lemppari!

Returner-nousutuki on kaikkien hoitajien suosikkilaite. Helppokäyttöisyytensä vuoksi laite on joka päivä käytössä useita kertoja. Laite on sopivan kokoinen. Siirroissa hyvä ja turvallinen.

Ergomentor oy
Ergomentor oy

Jokainen hoitaja osaa käyttää nousutukea ja hoitajat ovat motivoituneita käyttämään sitä.  Nousutukea käytettäessä hoitajan kuormitus on vähäistä ja työasennot pysyvät hyvinä. Potilaan liikuttelu nousutuen avulla onnistuu yhden hoitajan toimesta. ”Lemppari laite”- kuten eräs hoitaja asian tiivisti.

Kirjoittaja: sairaanhoitaja (amk), ergokouluttaja Liisa-Lotta HeinonenLiisa-Lotta Heinonen

Tutustu ja tilaa nousutuki työyksikköösi täältä.