Ajankohtaista

"Aika on liikkuva kuva ikuisuuden liikkumattomuudesta."
- Platon -

Pitkä vai pätkä liukkari?

Yleisön pyynnöstä keskitytään vielä liukulakanoihin. Pieni, yksinkertainen apuväline, mikä on helppo ottaa käyttöön, sillä joku lakana sänkyyn aina pedataan. Siispä kannattaa valita viisaasti! Markkinoilla on ”liukulakanoita” ja Liukulakanoita.

Oikeanlainen lakana mahdollistaa:

  • liikuntarajoitteisen asennon vaihtelun,
  • pitää ihon kunnon hyvänä ja
  • keventää avustajan työtä.

Alla on vastauksia useasti esitettyihin kysymyksiin.

Mitä eroa on poikkilakanalla ja liukulakanalla?

Suomessa monilla vuodeosastoilla on hyvä tilanne poikkilakanoiden suhteen. Poikkareita löytyy liinavaatevarastoista ja niitä on tarpeeksi pyykkikierrossa. Poikkilakanat ovat vuoteessa olevan lakanan päälle poikittain pedattavia lisälakanoita. Joissakin poikkilakanoissa lakanan keskiosa on liukuvaa materiaalia, jolloin sitä on tarkoitus käyttää liikkumisen avustamiseen. Liukuvien poikkilakanoiden keskiosan materiaali on yleensä satiinia tai jotakin muuta liukasta kuitua, joten sen tehtävänä on poistaa vartalon ja sängyn tason välistä kitkaa.

neo-131-2016_02_28-15_42_21-utcToiset poikkarit toimivat vuodesuojina eli niiden tehtävänä on estää eritteiden imeytyminen patjaan tai muihin vuodetekstiileihin. Lisäksi markkinoilla on poikkilakanan tyyppisiä tuotteita, joissa on yhdistetty vuodesuoja ja liukumateriaali. Yleensä näissä tuotteissa on myös kahvat poikkilakanan reunoilla, jotta avustajan on helpompi työskennellä ja avustaa vuodesiirroissa.

Kahvoissa on puolensa, mutta myös omat riskinsä. Jos avustaja esimerkiksi kääntää vuoteessa makaavan kylkimakuulle pitäen kiinni poikkilakanan kahvoista, niin avustajan ranteet voivat joutua kuormittaviin ääriasentoihin, ellei avustaja osaa pitää ranteitaan suorassa eli anatomisessa nolla-asennossa. Toisaalta kahvojen avulla avustaja saa etäisyyttä avustettavaan, jolloin hänen työasentonsa ja liikevoiman tuottonsa onnistuu paremmin kuin läheltä avustaen.

Liukulakanat ovat vuoteeseen pedattavia joko osittaisia tai kokopitkiä lakanoita, joiden satiininen pinta helpottaa vuoteessa makaavan liikkumista. Liukuvaa poikkilakanaa käytetään myös osittaisen liukulakanan synonyyminä (liukuva poikkilakana = osittainen liukulakana). Parhaimmissa liukulakanoissa liukuva osa on vain vartalon alueella tai sängyn keskiosassa ja lakanan reunat ovat puuvillaa. Tällainen lakana estää vuoteen reunalla istuvan valahtamisen lattialle. Markkinoilta löytyy liukulakanoita erikokoisiin vuoteisiin, patjoihin tai erilaisilla petausvaihtoehdoilla.

Pedataanko liukuva poikkilakana vai pitkä liukulakana?

Täysin avustettaville henkilöille suosittelen ensisijaisesti kokopitkää liukulakanaa, joista löytyy puuvillaiset reunat. Mikäli vuodetta tulee suojata tai liukua lisätä, niin liukulakanan päälle kannattaa hankkia liukulakana, jonka liukupinta asetetaan alimmaista liukulakanaa vasten. Tällaisiä päälle asetettavia liukulakanoita löytyy eri kokoisina aina poikkareista täysmittaisiin. Lisäksi kyseisiä liukulakanoita löytyy neljään tai kahteen suuntaan liukuvina, imukykyisinä tai kahvallisina.

Yleisohjeena on mitä suurempi kokoinen ja passiivinen asiakas on kyseessä sitä enemmän ja moneen suuntaan toimivaa kaksinkertaista liukua tarvitaan.

Tällaisista liukulakanoista, joissa on kaksi liukasta pintaa vastakkain, käytetään myös nimitystä funktionaaliset liukulakanat. Funktionaalisten liukulakanoiden toiminta perustuu kaksinkertaiseen liukupintaan, kun aiemmissa liukulakanoissa tai liukupoikkareissa kitkaa on poistettu vain yksinkertaisella liukupinnalla. Kaksinkertainen liuku vartalon ja alustan välillä on tuplasti parempi kuin yksinkertainen liuku.

Mihin kohtaan osittaiset liukulakanat pedataan?

Osittaiset liukulakanat pedataan aina henkilön vartalon alle. Vartalon kitka-alue ylettyy hartioista takapuolen alaosaan. Osittaisten liukulakanoiden petauksessa tehdään usein virhe. Jos ammattilaiset eivät erota liukuvan poikkilakanan ja vuodesuojana toimivan poikkilakanan eroa, niin lakanat puetaan systemaattisesti väärään kohtaan eli lanneselästä polvitaipeeseen. Tällä petauksella halutaan varmistaa, että vuodesuoja on riittävästi takapuolen alla. Usein vuodesuojan petauksesta muodostuu yleinen käytäntö, mikä tarkoittaa sitä, että liukuvat poikkilakanat ovat pedattu liian alas. Sitten ihmetellään, miksei liukulakana toimi tai helpota avustusta.

Enää ei tarvitse ihmetellä! Valitaan lakanat lähtökohtaisesti viisaasti tai pedataan jo olemassa olevat lakanat oikein. Tätä kannattaa kokeilla, sillä lupaan tyytyväisyys- ja keveystakuun avustajille.