Ajankohtaista

"Aika on liikkuva kuva ikuisuuden liikkumattomuudesta."
- Platon -

Seisomaannousun perusteet

Näillä yksinkertaisilla vinkeillä pystyt avustamaan toisen henkilön kevyesti tuolista ylös.

Iän tai sairauden myötä liikkuminen, kuten istumasta seisomaan nousu, saattaa vaikeutua. Alaraajojen lihasten tai tasapainon heiketessä ikääntynyt tai sairaudesta kärsivä ei pysty enää istumaan matalassa ja pehmeässä lempituolissa, koska hän ei pääse sieltä enää omin avuin ylös. Liikkeelle lähdössä saatetaan siis tarvita toisen ihmisen apua.

Avustajan toiminta helpottuu, kun luet alla olevat ohjeet. Koska ihmisissä ei ole kahvoja, avustamista voi helpottaa muutamalla pikkuniksillä ja samalla säästät omaa selkääsi toista avustaessa.

  1. Ohjaa avustettava tuolin reunalle ennen kuin aloitat.

Pieni niksi, mutta sitäkin tehokkaampi. Mietipä asiaa tarkemmin. Miten itse toimit, kun nouset istumasta seisomaan? Saatat tehdä asian tiedostamatta, mutta ennen kuin takamuksesi irtoaa penkistä, olet kallistanut vartaloasi eteenpäin, vienyt jalat vartalosi alle ja hivuttautunut tuolin reunalle. Näillä pienillä toimenpiteillä olet varmistanut, että jalkasi ovat tukevasti maassa, kun nouset seisomaan. Ohjaapa sama siis toiselle ennen kuin aloitat.

  1. Anna avustettavalle painetta polviin, takamukseen ja rintakehään.

Ihmisen liikkumista ja seisomaannousua voidaan yksinkertaistaa, jotta avustamisesta tulee helpompaa. Istumasta seisomaan nouseva ihminen on kuin N-kirjain, joka oi’otaan kahdesta taitekohdasta pitkäksi I-kirjaimeksi. Taitekohdat ovat polvi- ja lonkkanivelet.

Kun painat avustettavan polvea ja lantiota suoraksi, niin kampeat samalla koko hänen alaraajansa suoraksi. Jotta avustettavasta ei tulisi toisen sakaransa tiputtanutta T-kirjainta, tarvitset myös painetta ylävartaloon. Avustajalla on vain kaksi kättä, joten ylävartalon paineen voi tuottaa myös avustettava itse. Tästä päästäänkin kolmanteen tärkeään niksiin!

  1. Anna avustettavalle kiinteä käsituki.

Kun avustettava tarttuu esimerkiksi käsinojiin, pöydän kulmaan, edessä olevaan tuoliin, rollaattoriin tai seisomatukeen, hänen tasapainonsa paranee ja hän pystyy käsillä tukemaan vartalonsa ojennusta. Tällöin hän aiheuttaa painetta eli vastavoimaa rintakehään, joten N-kirjaimella ei ole muuta mahdollisuutta kuin ojentua saranoistaan. Vielä kun N-kirjainta kammetaan suoraksi saranakohtien läheltä, niin istumasta seisomaan liike sujuu kuin raketin lähtölaukaus.

Onpa yksinkertaista! Näillä toimintaperiaatteilla pystyt avustamaan myös itsesi isompi kokoisia.

Lapsi ja vipuvarsi (2016_02_28 15_42_21 UTC)Lapsikin taitaa (2016_02_28 15_42_21 UTC)

Vinkit eivät ole tuulesta temmattuja, vaan näiden toimintaperiaatteiden avulla toimivat mm. nousutuet tai seisomanojanostimet. Ne ovatkin hyviä apuvälineitä käytettäviksi, sillä niiden avulla pystyt ylläpitämään iäkkäiden toimintakykyä tai kuntouttamaan toimintarajotteista.

Ergomentor oy