Ajankohtaista

"Aika on liikkuva kuva ikuisuuden liikkumattomuudesta."
- Platon -

Vähennä kitkaa vuoteessa

Terveiltä ja liikuntakykyisiltä asennon vaihto onnistuu vuoteessa vaivattomasti. Toimintarajoitteiden myötä hyvään nukkuma-asentoon asettuminen tai vuoteessa asennon vaihtaminen ei välttämättä onnistu ilman apua. Vartalon, yöpaidan ja lakanan välinen kitka estää ja vaikeuttaa liikettä.

Samainen kitka vaikeuttaa myös vuodelevossa olevien henkilöiden asennon korjausta. Kitka estää avustajien työtä, kun he pyrkivät ehkäisemään vuodelevossa olevan painehaavaumia asennon muutoksilla.

Peti on pahasta – bed is bad

Iän myötä ihmisen liikkuminen hidastuu, koska nivelet jäykistyvät ja lihasvoima heikkenee. Vuodelepo on vaarallista iäkkäälle, sillä jo kymmenen päivän vuodelepo aiheuttaa ikääntyneelle samat haittavaikutukset kuin neljän viikon vuodelepo nuorille.

Vuodelevossa

  • nestekierto ja verenpaineen sääätelymekanismit häiriintyvät,
  • laskimoveritulippien ja rytmihäiriöiden riskit kasvavat sekä
  • infektioiden, erityisesti keuhkokuumeen, virtsatieinfektioiden, painehaavaumien ja muiden iho-ongelmien riskit lisääntyvät.

Siispä iäkkään omatoimista asennon vaihtoa ja vuoteesta nousua tulisi tukea päivittäin tai jopa öittäin. Vuodetekstiilien avulla se on mahdollista. Tästä hyvä vinkki pukinkonttiin!

70-vuotialla, omatoimisesti ja ilman apuvälinettä liikkuvalla henkilöllä tavallinen puuvillalakana vaikeuttaa vuoteessa kääntymistä. Puuvillalakanan ja yöpaidan välinen kitka hidastaa kääntymistä yli kymmenen sekuntia, aiheuttaa ihoon hankausta sekä edellyttää enemmän ponnistelua verrattuna liukulakanaan.

Katso havainnollistavat videot:

  1. Kääntyminen, kun vuoteessa on puuvillalakana.
  2. Kääntyminen, kun vuoteessa on liukulakana.

Lakana vaikuttaa siis unen laatuun ja iäkkään vuoteessa liikkumiseen. Lakana vaikuttaa myös ihon kuntoon, sillä painehaavaumien riski vähenee mitä vähemmän on kitkaa. Liukulakanoiden hankinta on perusteltua, koska ne auttavat asennon vaihtoa maatessa, takaavat paremmat yöunet ja vähentävät kitkaa.

Passiivisille vuodepotilaille toimivin ratkaisu on kaksikertainen liuku, sillä kahden liukupinnan avulla raskaankin potilaan asennon vaihto onnistuu. Kaksinkertaisen liu’un pystyy toteuttamaan erilaisten apvälineiden tai kahden liukulakanan avulla.

Liukkautta lakanoihin, kitka pois. Sanoohan sen jo järkikin!

Lähteet:

  1. M. Meilonen. Ylös vuoteesta potilas! Vuodelepo on pahasta liki kaikista vaivoista kärsiville. HSTiede 14.11.2016

Kuva: (r)Ergomentor, kuvaaja Pasi Leino.